Tuesday, April 22, 2014

TAPE değil TEYP



Hadi yaşı genç olan, bilgisayar, cd nesli çocuklar bilmiyor diyelim, gazeteciler, tv kanallarında çalışanların hep20 yaşında mı, 40 yıllık 'teyp'e 'tape' deyip duruyorlar?

İngilizce tape yazılır, teyp okunur; teyp alttaki gibi kocaman bir ses kayıt cihazıydı.


 


Gördüğünüz yuvarlakların içinde kahverengi şeritlere bant denirdi. Teybin düğmesine basınca bu yuvarlaklar dönmeye ve banda kaydedilen şarkılar çalmaya başlardı. (ihaleye fesat karıştıran başbakanları, hırsızları da kaydediyor tabii:)Bazen de şarkı söylemeyi sevenler mikrofonla teybe kendi sesini kaydeder, şarkı söyler, dinlerdi:) Almanya'da akrabası olanlar gelirken genellikle yanlarında teyp de getirirdi hediye olarak:)










 






 Zamanla o kocaman, hantal teypler küçüldü. Kaset çalar ve kaset halini aldı, teypler tamamen antika oldu. Sonra malum bilgisayarlar, cep telefonları, cd' ler çıkınca kasetler de tarihe karıştı. 






Uzun lafın kısası 'tape' diye yazılır 'teyp' okunur. Ama televizyonda herkes tape diye okuyor. Bilirsiniz televizyon sunucuları, programcılar genelde bülbül gibi İngilizce bilmekle övünen tiplerdir (hayatta en sinir olduğum şeydir) madem  yurt dışında okullardan mezun olmuşsunuz, niye teyp yerine tape, tape deyip adamı gıcık ediyorsunuz kardeşim?:) 



No comments:

Post a Comment