Tuesday, May 6, 2014

Haşhaşlı Yağlı - Katmer







hashasli yagli katmer 1




Çocukluğumun nadide lezzetlerinden bir tanesi haşhaşlı yağlıdır. 

Çocukken haşhaş bizim evin haricinde çok fazla gündemde olan bir yiyecek değildi. Arkadaşlarıma bahsedince " nasıl yani uyuşturucumu yiyorsunuz , kafanız nasıl oluyor " gibi sorularla karşılaşırdım :) şimdi olsa verecek çok cevabım var ama sanırım o zamanlar sakin ve munis bir çocuktum sadece " birşey olmuyor " derdim :))


Haşhaş özellikle çörekte de çok kullanılırdı , özellikle annemin günlerinde sıkça yaptığı lezzetlerin başında gelirdi :)


Dün bir tv programında gördüm Amasya yemeklerini tanıtıyordu , aklıma düştü :)


Aklımda kalacağına midemizde kalsın dedim ve kolları sıvayıp hemen yaptım :))






Malzemeler ; 






- 2 su bardağı tam buğday unu


- 1 su bardağı beyaz buğday unu


- 1 tatlı kaşığından biraz az tuz


- yeteri kadar su






- 1 su bardağı kadar döğülmüş haşhaş


- 1/2 çay bardağı zeytinyağı






Üzerine sürmek için tereyağ. 






Bir kabın içine unu ve tuzu koyup kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar su ekleyip yoğuruyoruz. 






Yoğurduğumuz hamurdan 3 tane beze ayırıp birer birer oklava ile açıp üzerine önce zeytinyağı sürüyoruz sonra haşhaşı ekleyip iyice her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz. 6 eşit parça halinde şerit kesiyoruz. 







hashasli yagli katmer 2




Kestiğimiz şeritleri iki tane üst üste koyuyoruz rulo şeklinde sarıyoruz. 





hashasli yagli katmer 3




Rula haline getirdiğimiz topları un yardımı ile açıyoruz. Yapşmaması için aralarına un serpiştirerek tepsiye diziyoruz.  





hashasli yagli katmer 4




Yapışmayan tavada çok harlı olmayan ateşte , önce bir tarafını pişirip çeviriyoruz ve tereyağı ile yağlıyoruz. 


Tabağa alınca diğer tarafını da yağlıyoruz. 





hashasli yagli katmer 5




Servis sırasında dörde kesiyoruz. Yanında peynir , domates ve demli bir çay ile afiyet olsun. 






Sağlıcakla kalın. 






hashasli yagli katmer 6


No comments:

Post a Comment